۰۹:۲۱ ۱۴۰۳/۰۶/۰۸
نگاهی کوتاه به موضوعات اقتصادی روزنامه‌ها (۸ شهریور ۱۴۰۳)؛

از زمین بورس تا متولی جدید بانک آینده

دکه اقتصاد همچون روز‌های گذشته به بررسی گزارش‌های اقتصادی روز رسانه‌های مکتوب پرداخته است.
از زمین بورس تا متولی جدید بانک آینده
کد خبر:۱۱۹۱

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ روزنامه‌های مهم کشور در گزارش‌های اقتصادی خود به موضوعات مختلفی اعم از وضعیت بازار سهام در سال‌های اخیر، روند رو به رشد خودرو‌های چینی و وضعیت کیفی خودرو‌های تولید داخل، تک‌نرخی شدن ارز و حذف نیما، قطعی گسترده برق در تابستان امسال، صحبت‌های اخیر رئیس جمهور درباره غیرعقلایی بودن سیاست بنزینی کشور و متولی جدید بانک آینده پرداخته‌اند.

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی تحت عنوان «زمین بورس برنده» به روند بازار سرمایه در چند سال اخیر اشاره کرده و نوشته است: «بورس تهران طی چند دهه‌ای که مشغول به فعالیت بوده، همواره با دو محرک رشد قیمت ارز و تورم وارد فاز رونق شده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که بخشی از فضای رو به رشد بازار سهام، مدیون رشد اقتصادی دهه ۷۰ و ۸۰ باشد اما با کشیده شدن ترمز رشد اقتصادی در دهه ۹۰، بخشی از تورم انباشته‌شده بر اثر نقدینگی، طی چند سال تخلیه شد و رشد سطح عمومی قیمت‌ها به ۴۰ درصد رسید. با این حال افزایش تولید ناخالص داخلی سوخت موتور حرکت نماگر بورس بود.»

روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «سرمشق خودروی چینی»، مدل توسعه صنعت خودروسازی چین و موانع خودروسازی ایران را بررسی کرده و بیان دارد: «سابقه خودروسازی در ایران به نیم‌قرن می‌رسد. اکنون این صنعت نه جایگاهی در میان خودروسازان جهانی دارد و نه توانسته است که رضایت شهروندان ایرانی را کسب کند. از سوی دیگر خودروسازی کشورمان با نیم‌قرن فعالیت، حالا به موتور تولید زیان تبدیل شده، به طوری که طبق آمار بهاری امسال، زیان انباشته خودرو به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. اگرچه خودروسازی ایران در چهار دهه گذشته با صنعت خودروی کره جنوبی مقایسه می‌شد اما حالا با جهانی شدن خودروسازی کره جنوبی و افول ایران، این مقایسه با کشور‌های نوظهوری که در خودروسازی پیشگام بوده‌اند، انجام می‌شود.»

روزنامه جام‌جم در گزارش اقتصادی خود تحت عنوان «داستان خودرو به دولت چهاردهم رسید» به انتقاد عارف، معاون اول رئیس جمهور نسبت به کیفیت خودرو اشاره کرده و نوشته است: «قیمت‌گذاری دستوری و واگذار نکردن مدیریت به بخش خصوصی از مهم‌ترین مسائل خودروسازان است که نه تنها آن‌ها را با زیان انباشته روبه‌رو کرده، بلکه کیفیت و کمیت در تولید خودرو را هم تحت تاثیر قرار داده و به نارضایتی خریداران انجامیده است.»

هم‌میهن در گزارش اقتصادی خود با عنوان «به سمت حذف نیما» به سیاست تک‌نرخی کردن در کشور اشاره کرده و نوشته است: «چند روز دیگر تالار مبادلات ارز توافقی که این همه سروصدا برپا کرده بود، راه‌اندازی می‌شود و حالا همه کارشناسان اقتصادی به اتفاق می‌خواهند بدانند که آیا افتتاح تالار مبادلات، گامی رو به جلو برای حذف ارز نیمایی و تک‌نرخی کردن ارز است؟ شواهد پاسخ مثبت می‌دهند اما به گفته قائم‌مقام مرکز مبادله ارز و طلای ایران، تالار مبادلات ارز توافقی یکی از گام‌های حرکت به سمت نظام پرداخت رسمی ارز در کشور است؛ پس باید دقیق بررسی کرد که منظور از پرداخت رسمی ارز در کشور چیست.»

روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان «انتقال قطعی برق به بخش خانگی خرده‌فروشی‌ها» مدعی شد که پس از دو ماه، قطعی برق صنایع رخ داد. در این گزارش آمده است: «با گذشت دو ماه گرم از تابستان ۱۴۰۳ به نظر می‌رسد که در هفته اول شهریور ماه رویکرد شبکه تامین برق کشور با تغییراتی همراه شده و بحران خاموشی‌ها حالا از صنایع به بخش خانگی و خرده‌فروشی‌ها منتقل شده است. اینکه چه دستگاهی و با چه استراتژی خاصی به این نتیجه رسیده‌ که بار اصلی کمبود برق به بخش خانگی منتقل شود، مشخص نیست اما در یک هفته گذشته گزارش‌های متعددی از گلایه شهروندان، اصناف، خرده‌فروشان و کسب‌وکار‌های کوچک از شهر‌های مختلف ارائه شده که نشان‌دهنده اوج‌گیری خاموشی‌ها در بخشی غیر از صنایع بزرگ و شهرک‌های صنعتی است که در اوایل تابستان با این مشکل مواجه بودند.»

روزنامه جوان هم در گزارشی با عنوان «وزارت نیرو صرفه‌جویی برق را از جای اصلی آغاز کند» نوشت: «وزیر نیرو پیشنهاد داده است که خانواده‌ها برای کاهش مصرف برق از پنکه به جای وسایل سرمایشی پرمصرف استفاده کنند، در حالی که باید در صرفه‌جویی از راهکار منطقی‌تری استفاده کرد و آن را از ساختمان‌ها و مراکز عریض و طویل دولتی، خصوصی و حکومتی آغاز نمود.»

«هشدار از جنس بنزین» عنوان گزارش روزنامه وطن امروز بود که از اثر صحبت‌های پزشکیان درباره قیمت بنزین گزارش داده است. این گزارش بیان دارد: «ناترازی در بنزین باعث شده که ایران به یکی از واردکنندگان بنزین تبدیل شود، تا جایی که دولت اعلام کرده است که کشور سالانه حدود ۸ میلیارد دلار بنزین وارد می‌کند. این مسائل منجر به این شد تا مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور در روز‌های اخیر با انتقاد نسبت به قیمت بنزین در کشور اعلام کند که هم‌اکنون پول گندم، دارو و حقوق بازنشستگان را نداریم اما بنزین ۵۰ هزار تومانی را با قیمت ۱۰ هزار تومان می‌فروشیم. همین صحبت رئیس‌جمهور در حال حاضر به یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌های مردم تبدیل شده است که مبادا دولت قیمت بنزین را بالا ببرد، زیرا همین الان آمار‌ها حکایت از آن دارد که خط فقر در ایران بالای ۲۰ میلیون تومان است و حقوق و دستمزد بسیاری از کارمندان کمتر از این مبلغ است. از طرف دیگر، افزایش قیمت بنزین می‌تواند انتظارات تورمی را در جامعه بالا ببرد.»

روزنامه فرهیختگان نیز در گزارشی با عنوان «نه بی‌خیالی نه شوک‌درمانی» به صحبت‌های اخیر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور درباره غیرعقلایی بودن سیاست بنزینی فعلی اشاره کرده و راهکار‌هایی را برای عبور از این شرایط ارائه کرده است.

«متولی جدید برای بانک آینده» عنوان گزارش اقتصادی روزنامه خراسان بود که به بهانه انتقال حق رای سهام مازاد بانک آینده از وزارت اقتصاد به صندوق ضمانت سپرده‌ها، وضعیت جدید این بانک را بررسی کرده است. این گزارش بیان دارد: «پس از گذشت یک سال از انتقال مدیریت بانک آینده به وزارت اقتصاد، این بانک طبق قانون برنامه هفتم به صندوق ضمانت سپرده‌ها منتقل شد. با این حال، بررسی تازه‌ترین داده‌ها از وضعیت بانک آینده نشان می‌دهد، از آن جایی که این بانک به طور مداوم در حال تولید زیان انباشته است، به سامان رساندن وضعیت آن کار بسیار دشواری خواهد بود.»

ارسال نظرات